Menu

1. O mojí mydlárně a o přírodních mýdlech (video)

30. 08. 2015, 17:50
Čarovný mlýn se nachází v krásné přírodě nedaleko hradu Křivoklát, v malé obci obklopené lesy a ukryté v romantickém údolí Rakovnického potoka.
 
Historická klasicistní budova Čarovného mlýna pochází z roku 1850 a je chráněnou kulturní a technickou památkou s dochovaným strojním vybavením.
Čarovný mlýn je ale především mydlárna s velkým geniem loci, který se promítá i do samotných mýdel. Mydlářství má v této oblasti tradici, datuje se od roku 1806, odkdy v Křivoklátě působil mydlářský rod Tolmanů.
Mydlárnu jsem začala budovat v krásných suterénních prostorách mlýna s klenutými stropy po našem příchodu sem před šesti lety. Výrobou mýdla se však zabývám již od roku 2007. Alternativním způsobům, bylinkářství a aromaterapii se věnuji už mnoho let.
 
V mých mýdlech jsem skloubila tradiční řemeslnou výrobu, mýdlovou alchymii, magii, i svou zálibu v parfumářství a bylinkářství, to vše v moderním a elegantním pojetí. Do každé magické kostky jsem vložila duši a energii a každá prošla od první kapky oleje až po zabalení mýma rukama.

 
Má mýdla jsou tu teď i pro Vás.
Karolina Leitnerová, léto 2015


 


Mýdla vyrábím takzvaným procesem za studena, kdy se vybrané tuky a oleje zmýdelňují roztokem louhu bez vnějšího zdroje tepla. Výsledná hmota -mýdlo- jsou neutrální soli jednotlivých tuků a olejů a zachovávají si jejich vlastnosti. Do mýdel jsou na konci míchání, po navázání molekul hydroxidu na molekuly tuků, přidány další cenné oleje, které již zmýdelněné nejsou a v mýdle tvoří pěstící složku.
Poté přidávám další substance, čisté esenciální oleje pro vůni a léčivé vlastnosti, různé bylinky, koření, květy a mnoho dalších přírodních materiálů, pro barvu, strukturu, peeling či léčivé vlastnosti.
 
Každé z nabízených mýdel má svou pečlivě sestavenou recepturu, nejen ostatní přísady, ale i základ mýdla je u jednotlivých mýdel různý. To zajišťuje, že si každý vybere to své, které bude nejvíce vyhovovat jeho potřebám. Aby mýdla fungovala tak jak si přeji, je třeba znát podrobně velké množství surovin, jejich charakteristiky, chemické složení a účinky. Studium rostlin je má velká vášeň. Také je to něco, co mýdla z Čarovného mlýna odlišuje od podobných produktů. Receptury jsou někdy velmi komplikované a sestavené tak, aby mýdlo vyhovovalo náročnosti spotřebitelů. Mýdla jsou vyrobena z vysoce kvalitních surovin určených pro potravinářství a kosmetiku.
Esenciální oleje, stejně jako ostatní suroviny jsou špičkové kvality a z prověřených zdrojů. V mýdlech jsou buď jednodruhové esence, nebo podle pravidel aromaterapie a parfumářství pečlivě sestavené kompozice.

Samotná výroba spočívá v pečlivém navážení surovin použitých pro jednotlivou recepturu, zahřátí či zmrazení na stanovenou teplotu, smíchání obou fází (tukové i vodní) a následném přidání dalších surovin a esencí. Poté je mýdlová směs nalita do forem, ve kterých je dokončen proces saponifikace, případně probíhá fáze gelová. Poté dochází k ustalování a ztuhnutí hmoty, následuje odformování a zpevnění. Posledním krokem krájení mýdlového bloku na jednotlivé kostky, které dále zrají po dobu většinou 3-4 týdnů, u některých druhů i déle v prostředí s regulovanou teplotou a vlhkostí. Nakonec jsou jednotlivá mýdla zabalena a expedována.
Celý proces je řemeslná ruční výroba, kterou zajišťuji pouze já.
Z tohoto důvodu také zůstávám malým provozem. Množství výroby limitované a výrobky zůstávají vysoce exkluzivní.
 
  • Nepoužívám žádné syntetické (chemicky vyrobené) parfémy a vůně, má filosofie je nabízet pouze výrobky z přírodních, či v přírodě se přirozeně vyskytujících surovin.
  • Mýdla neobsahují parabeny, fenoly, EDTA, ztvrzovače, chemická (ani potravinářská) barviva nebo chemické konzervanty. Obsažený glycerin není uměle vyrobený a přidaný, je přírodní a vznikl při výrobě mýdla jako vedlejší produkt při zmýdelnění.
  • Jako jediný konzervant používám čistě přírodní výtažek z grapefruitových jader, který neobsahuje benzethonium chlorid.
  • Přírodní mýdlo má pH 9-10, je tedy slabě zásadité. Vyjma povoleného medu, vosku a hedvábí nepoužívám živočišné produkty.
  • Ke zmýdelnění tuků při výrobě mýdel používám hydroxid sodný (NaOH) v kvalitě Ph. Eur. čili v lékopisné kvalitě s vysokou čistotou.
  • Jen mýdlo s takovými atributy se může nazývat se přírodním.
  • Palmový olej, který v některých receptruách používám pochází z tzv. udržitelných zdrojů, což je doloženo certifikátem v rámci združení RSPO. Tento certifikát stvrzuje, že prducenti palmového oleje nesmí kácet ani vypalovat pralesy, ohrožovat oblasti se vzácným a bohatým ekosystémem a při samotném pěstování nesmí používat pesticidy. RSPO také podporuje firmy, které nabízí svým zaměstnancům férové platy a zvyšují tak jejich životní úroveň.
  • Mýdla, jakožto kosmetické přípravky uváděné na trh Evropské unie, jsou v souladu s ustanovením článku 13 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích notifikována na Evropském portálu notifikace kosmetických přípravků (CPNP).
  • Mýdla jsou laboratorně testovaná v akreditované státní laboratoři.
  • Odborný posudek ke zdravotní nezávadnosti kosmetických přípravků obsahuje:
    • Protokol o výsledku mikrobiologického zkoušení
    • Protokol o zkoušce cytotoxicity
    • Protokol o zkoušce stanovení kožní snášenlivosti u lidí
    • Zprávy o bezpečnosti kosmetického přípravku
  • Váha mýdel je minimálně 130g po vyrobení; je třeba počítat s postupným zráním a odparem vody, jakož i s odchylkami hmotnosti způsobenými ručním krájením.
  • Doporučené datum spotřeby je 12 měsíců od data výroby.
  • Vyhrazuji si právo změny receptur nebo vyřazení některého produktu z prodeje.
  • Velkoobchodní ceník a podmínky odběru na vyžádání.
 
V jedinečnosti mýdel je promítnutý i genius loci Čarovného mlýna a moje práce s léčivými energiemi, což je nenahraditelná přidaná hodnota. :)

Mýdlo neobsahuje chemické ztvrzovače a kvůli vysokému obsahu přírodního glycerinu, který přitahuje vodu, je náchylné na rozmáčení. Proto ho po použití nechte okapat a oschnout na drážkované či děrované misce nebo mýdelníku. V nabídce mám vlastnoručně vyráběné dřevěné mýdelníky ze dřeva Olše a z exotického dřeva Iroko, speciálně vytvořené pro moje mýdla.

Na světle krásné přírodní barvy blednou, v mýdle obsažené tuky, obzvláště ty nezmýdelněné, mohou v teple žluknout a z mýdla postupně vyprchávají esenciální oleje. Mýdlo proto spotřebujte nejlépe do data uvedeného na obalu, nerozbalené uchovejte v chladu, temnu a suchu.

 

Komentáře

15. 05. 2023, 21:34:49
Míša - (odpovědět)
Dobrý den, prosím nepořadáte kurzy na výrobu mýdel? Děkuji MM
váš email:
jméno:
text:

X

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie.